Let op! Tijdelijk beschik ik niet over een eigen fotostudio. Alleen wanneer je een vrije ruimte heeft van minimaal 3×4 meter, kan ik 360-graden productfotografie verzorgen bij jou op locatie. Dit is rendabel wanneer je minimaal 30 producten hebt waarvan 360-graden foto’s gemaakt moeten worden.

De gewone productfoto kent iedereen: een statisch beeld van een product. Een 360‑graden productfoto toont het product helemaal rondom. Het product staat op een roterende schijf. Vanaf een vast standpunt wordt het draaiende product rondom gefotografeerd. Deze foto’s worden in speciale software samengevoegd. Het resultaat is een stukje html5-code die eenvoudig in iedere website te plaatsen is.

De 360‑graden productfoto is het tegenovergestelde van de normale 360‑graden fotografie (klik hier). Bij gewone 360‑graden fotografie draait de camera een hele ronde op een vast punt. Zo wordt de volledige omgeving als een cilinder of bol vastgelegd. U kent dit vast van Google Streetview en de 360‑graden interieurfoto’s op Funda.

Een 360‑graden productfoto is de beste manier om een klant uw product te laten zien. Met de muis of touchscreen kan de klant het product zelf ronddraaien en inzoomen. Zo weet de klant zeker wat hij/zij koopt! 

 

Bovenstaand is een goed voorbeeld van de mogelijkheden van een 360‑graden productfoto. De klant kan met de muis zelf de draairichting en -snelheid regelen. Ook is het mogelijk om in te zoomen. Op tablet en smartphone kan dit met de vingers.

Nu volgt een heel technisch verhaal. Wanneer dit abracadabra voor u is, laat het dan lezen door uw website bouwer. Bent u nog op zoek naar iemand die een website voor u kan bouwen? Kijk dan op www.digihulpdienst.nl.

Producten geschikt voor 360-graden fotografie

In mijn studio kunnen producten in 360 graden gefotografeerd worden die een vloeroppervlakte van maximaal 40 x 40 cm hebben. De maximale hoogte is circa 1 meter en gewicht maximaal 10 kg.

Symmetrische ronde producten (zoals een bal of fles) kunnen met de apparatuur die ik heb helaas niet goed in 360 graden gefotografeerd worden. Dit komt omdat de symmetrieas van het product niet exact uitgelijnd kan worden met het middelpunt van de foto. Zelfs een hele kleine afwijking levert al een zwabberend beeld op, wat er gewoon niet goed uit ziet. 

maximale afmetingen 360 graden productfotografie

Technische mogelijkheden 360‑graden productfotografie

De foto’s kunnen op twee manieren aangeleverd worden: als gif-bestand of als html5 code. Het natuurlijk ook mogelijk om beide formaten geleverd te krijgen.

A) GIF

Dit is de meest eenvoudige manier om een 360‑graden foto te tonen. Het mist echter alle interactieve mogelijkheden. Voordeel is dat het net zo makkelijk als een jpg-foto op iedere website is in te voegen. En een gif kan ook op social media gepost worden. Nadeel is dat een gif eigenlijk alleen toepasbaar is in kleine formaten. Dit voorbeeld van 400 x 300 pixels is al 2,6 MB groot.

360‑graden productfoto schoen zilver

Variabelen:

 1. aantal beelden voor 360‑graden (bovenstaand voorbeeld = 72 foto’s)
 2. snelheid van één omwenteling (voorbeeld = 3 seconden)
 3. afbeeldingsgrootte (voorbeeld = 400 x 300 px)
 4. draairichting (links- of rechtsom)

B) HTML5 code (ook voor WordPress)

Per 360‑graden productfoto ontvangt u een stukje html5 code. Daarmee is het eenvoudig om deze interactieve productpresentatie in uw website of webshop te tonen. Wanneer het niet lukt om zelf  Het is zelfs mogelijk om de bestanden door mij te laten hosten, zodat u enkel een simpele iframe op uw site hoeft te plaatsen.

Variabelen:

 1. afbeeldingsgrootte (breedte x hoogte in pixels)
 2. aantal beelden voor één volledige omwenteling (standaard = 72 foto’s)
 3. snelheid van één omwenteling
 4. draairichting
 5. zichtbaarheid en beschikbaarheid van diverse besturingselementen, zoals:
  1. play/pause knop
  2. zoombalk
  3. links/rechts rotatiepijl
  4. fullscreen knop
  5. zoom in (+) en zoom uit (-) knop
  6. mousewheel tooltip
 6. maximum zoompercentage
 7. mouse wheel zooms
 8. continue rotation when de-pressing the mouse
 9. rotate on mouse hover
 10. disable mouse controls
 11. disable rotations stop/play on mouse click
 12. zooming in stops the rotation
 13. click URL: wanneer op de 360‑graden foto wordt geklikt, wordt de opgegeven URL geopend
 14. direct beginnen met roteren als de pagina wordt geopend
 15. blijven roteren of stoppen na één omwenteling
 16. heen-en-weer gaan voor beelden die niet de volledige 360‑graden omvatten

Laat u niet afschrikken… Ik denk graag met u mee over de beste presentatie van uw producten op uw website of webshop.

 

Pop-up fotostudio

Producten tot circa 60 cm doorsnede kunnen gefotografeerd worden. Gewicht tot circa 10 kg. Neem bij twijfel zeker even contact op via telefoon 06 16 47 56 52 of e-mail erik@erikverheggen.nl.

Sinds 2022 beschik ik niet meer over een eigen fotostudio. Nog wel is het mogelijk om bij u op locatie een pop-up studio voor 360-graden productfotografie in te richten. Dit is vooral interessant wanneer u een groot aantal producten gefotografeerd wilt hebben.

 

Andere toepassingen van 360‑graden productfoto

Deze pagina gaat tot nu vooral over het gebruik van de 360‑graden productfoto voor webshops. Maar ook voor andere toepassingen het is prima te gebruiken. Bijvoorbeeld voor het presenteren van kunst.

Dit kunstwerk is gemaakt door Popke Bakker

 

Prijs en levertijd 360‑graden productfoto

De prijs is afhankelijk van het soort product en de eventuele opties die u wenst. In een telefoongesprek kunnen we dit bespreken, waarna ik u graag een persoonlijke offerte toestuur.

Omdat bij u op locatie een pop-up studio ingericht moet worden, is het enkel rendabel bij grotere aantallen producten. Exclusief reiskosten zal het offertebedrag voor 30 producten minimaal 1500 euro zijn. 

Voor al uw vragen kunt u mij bereiken via telefoon 06 16 47 56 52 of e-mail erik@erikverheggen.nl