Welke fotocamera kan ik het beste kopen?
Deze vraag krijg ik met enige regelmaat. Het is lastig om daar direct een antwoord op te geven, want er zijn veel criteria van invloed op de uiteindelijke keuze. Maar hier een poging om een beetje richting te geven.
We onderscheiden verschillende soorten camera’s: (andere bronnen hanteren soms andere benamingen en/of nog meer categorieën)
Compactcamera
Goedkoop, klein, lichtgewicht.
Eenvoudig te bedienen, want alles gaat automatisch. Als je zelf invloed wilt uitoefenen op het beeld, is het bedieningsgemak onvoldoende en zul je snel uitgekeken zijn op deze camera.
Megazoomcamera
Iets groter en duurder, omdat de camera een ingebouwde telelens heeft, waardoor je net als met een verrekijker het beeld dichterbij kunt halen. Dit werkt alleen overdag als er voldoende licht is.
Systeemcamera
Weer iets groter. Met name de lens. En tegenwoordig steeds vaker door professionele fotografen gebruikt.
Systeemcamera’s werken met verwisselbare lenzen. Ieder merk heeft zijn eigen type aansluiting (“vatting”) en daardoor blijf je aan één merk gebonden. Kijk dus goed of het merk dat je voor ogen hebt voldoende keuze in lenzen heeft als je wilt uitbreiden.
De systeemcamera beschikt over een elektronische zoeker. Als het scherm op de achterkant van de camera door fel licht niet te zien is, kun je in de elektronische zoeker wel goed zien hoe de foto er uit gaat zien. Je kijkt eigenlijk naar een klein schermpje.
De laatste tijd komen steeds meer full frame systeemcamera’s. Full frame betekent een grote beeldsensor van 24 x 36 mm die nog overeenkomt met negatiefgrootte van kleinbeeld 35 mm film.
Net als bij spiegelreflexcamera’s geldt dat de beeldkwaliteit niet alleen door de camera wordt bepaald, maar vooral ook door de kwaliteit van de lens. Bedenk daarbij dat een goedkopere camera met een betere lens vaak een beter resultaat levert dan een dure camera met een goedkope lens. DXOMARK test continu de combinaties van lenzen en bijpassende camera’s.
Spiegelreflex
Het enige systeem waarbij je echt door de lens kijkt als je een foto maakt. Op het moment dat je afdrukt, klapt de ingebouwde spiegel omhoog. Dit geeft het kenmerkende geluid van “klik klak” foto maken.
Voor de grote merken (met name Canon en Nikon) zijn zeer veel verschillende lenzen te krijgen in diverse prijsklassen. Wanneer je hoogwaardige afdrukken wilt maken, zul je merken dat de kwaliteit van de lens een zeer grote invloed heeft.
Professionele fotografen maken gebruik van camera’s met een full frame sensor. De goedkopere spiegelreflexcamera’s hebben een zogenaamde crop sensor. Dit is een kleinere beeldsensor. Lenzen die speciaal voor deze crop-sensorcamera’s zijn gemaakt, passen NIET op de full frame camera’s van hetzelfde merk. Andersom zijn de professionele lenzen wel te gebruiken op camera’s met een crop sensor.
De spiegelreflexcamera zal binnen niet al te lange tijd zijn plaats vinden in het museum, naast de CD-speler en het cassettebandje. Ongetwijfeld zullen er die-hard liefhebbers met spiegelreflexen blijven fotograferen, maar alle grote merken hebben zich volledig gericht op de verdere ontwikkeling van de systeemcamera.
Het is te verwachten dat de komende tijd spiegelreflexcamera’s aantrekkelijker geprijsd gaan worden, om van de oude voorraad af te komen. En dat geldt zeker voor de lenzen. De moderne systeemcamera’s hebben een eigen lensvatting, waardoor de lenzen van spiegelreflexcamera’s alleen met een verloopstuk gebruikt kunnen worden.
Dus als je toch je eerste investeringen in
Waarvoor wil je de camera gebruiken?
- Alleen maar voor vakantiefoto’s of wil je fotografie als hobby gaan ontwikkelen?
Voor vakantie wil je waarschijnlijk een zo klein mogelijke camera met een groot zoombereik. Overweeg dan een compacte megazoomcamera. Het grootste nadeel van dit type camera kan zijn dat hij niet snel genoeg is. De tijd tussen het indrukken van de knop en het werkelijk maken van de foto kan bij bepaalde types te lang zijn. Dit wordt de afdrukvertraging genoemd.Weet je zeker dat fotografie jouw grote hobby gaat worden, dan kun je kiezen tussen een systeemcamera of een spiegelreflexcamera. Beide systemen werken met verwisselbare lenzen.
- Wil je ook als het donker is goede foto’s kunnen maken?
Let dan op het begrip “ruis” bij hoge iso-waarden.
Systeemcamera’s en spiegelreflexen zijn de beste keuze.
- Ga je de foto’s vooral op je computerscherm bekijken, of wil je grote afdrukken maken?
Als je mooie afdrukken wilt hebben, is de keuze voor systeem- of spiegelreflexcamera het meest voor de hand liggend. - Wil je ook filmen?
Ga je de foto’s nog nabewerken op de computer?
Professionals bewerken iedere foto die aan een klant geleverd wordt eerst na op de computer. De camera doet heel goed zijn best om het beeld zo goed mogelijk vast te leggen, maar het menselijk oog ziet veel meer (kleurnuances, contrast) dan een digitale camera kan vastleggen. De kunst is om wat de mens ervaart, weer te geven.
Als je serieus foto’s wilt gaan nabewerken, kies dan in ieder geval voor een camera die naast JPEG ook RAW foto’s maakt.
Welke opties heb je echt nodig?
Staar je niet blind op alle extra’s die een camera biedt. Een goede beeldkwaliteit en goede autofocus zijn veel belangrijker. Ben je van plan vooral filmpjes te gaan maken? Steeds meer fotocamera’s krijgen een broertje of zusje met eigenschappen die juist voor het maken van een goede film belangrijk zijn. Dit is echter zo’n bijzonder groot vakgebied dat sterk in ontwikkeling is, dat het verstandig is je eerst heel goed erin te gaan verdiepen hoe professioneel jij het filmen aan wilt pakken.
Nog een tip bij het maken van filmpjes: zorg voor een hele goede stabilisator. Zoek eens naar gimbal stabilizer. Liever een schokvrij beeld van een wat mindere kwaliteit dan een superscherpe en perfect gekleurde film die alle kanten uitschokt.
Wat is de zwakste schakel?
Een duurdere camera betekent zeker niet dat je betere foto’s gaat maken. Vaak zelfs het tegendeel. Een compactcamera is er voor gemaakt om mensen zonder enige kennis van fotografie te helpen. De camera analyseert het beeld helemaal en berekent wat de beste belichting is.
Bij systeem- en spiegelreflexcamera’s heeft de fotograaf veel meer invloed op de instellingen van de camera, om daarmee effecten als scherptediepte (bijv. een vage achtergrond als je een portret maakt) of creatieve onder- of overbelichting te kiezen.
Kennis van fotografie, het beheersen van alle functies die de camera heeft en het nabewerken van foto’s op de computer zijn vaak een betere investering om tot mooie foto’s te komen dan een duurdere camera of duurdere lens.
Veel kennis is uit boeken te halen. Op Youtube staan ontzettend veel instructievideo’s over alle mogelijke fotografische technieken.
Conclusie
Als je van fotografie een serieuze hobby wilt gaan maken, kun je beter investeren in je eigen kennis van fotografie en nabewerking van foto’s. Volg lessen en ga vooral veel met je camera op pad. Begin met een niet te dure camera om te ontdekken of fotografie echt jouw ding is.
Verder kijken
Op YouTube zijn diverse kanalen te vinden van fotografen die veel camera’s testen. Het is lang niet altijd duidelijk hoe onafhankelijk deze reviews zijn.
Toch liever een professionele fotograaf inhuren?
Wanneer je binnenkort een belangrijk moment moet fotograferen en je bent nog niet zeker of het je goed gaat lukken, mag je altijd een beroep op me doen. Aarzel niet op contact op te nemen voor een offerte op maat. En we kunnen dan ook samen aan de slag gaan.
Ik werk vanuit Amsterdam en ben in het hele land inzetbaar.
Bekijk hier mijn website en portfolio.
Tot slot…
Zoals ik dit artikel al begon, kan ik geen individueel advies geven welke camera voor jouw gebruik de beste keuze is.
Deze pagina heb ik geschreven om mensen een stapje vooruit te helpen bij de aanschaf van een nieuwe camera. Een persoonlijk advies kan ik helaas niet geven. Ieder jaar komen zo veel nieuwe consumenten camera’s op de markt, dat het niet te doen is dat allemaal bij te houden.
De laatste update van deze pagina was op 24 maart 2023.
bedankt vor je prima info
Bedankt voor de tips!
Ik ben beginnend amateurfotograaf, ik liet mijn oog vallen op CANON EOS 1300D een fotoshop in Gent raadde mij dit ten stelligste af,lens 18×55 zou speelgoed zijn
Er werd mij een FUJI XT20 aangeraden, prijskaartje 1199 euro
Nu weet ik het echt niet meer
Wie helpt ?
Beste Marie,
Een advies op maat kan ik je niet geven. Voor iedere fotograaf is er weer een andere camera die het meest geschikt is. Als je begint, zou ik zeker niet meer dan 500 euro uitgeven. Eerst maar eens kijken of je het echt leuk vindt om met zo’n grote camera rond te lopen die zoveel knopjes en instelmogelijkheden heeft. En ga je al die mogelijkheden in de praktijk ook echt gebruiken?
En kijk vooral op http://www.dpreview.com naar de tests.
Succes!
Erik Verheggen
Jaren geleden kocht ik de Canon Coolpix p80, omdat deze ook groothoek opnames kan maken en omdat ik niet van veel knopjes en instellingen houd. Na jaren in de kast gelegen te hebben ben ik nu aan het fotograferen, maar ik merk dat alle binnen/portret foto’s korrelig zijn.
Ik zou graag een advies willen voor nieuwe camera die makkelijk te bedienen is en mooie binnenfoto’s maakt, zonder moeilijke instellingen. Liefst niet boven de €400. Alvast dank!
Ik bedoel natuurlijk een Nikon Coolpix p80
Beste Anja,
Als fotograaf ben ik niet bezig met het bijhouden van alle ontwikkelingen op het gebied van camera’s voor hobby-gebruik. Op http://www.dpreview.com staan diverse lijsten van beste camera’s voor diverse toepassingen. En de grotere camerawinkels kunnen ook persoonlijk advies geven.
Maar als eerste zou ik kijken of de camera niet per ongeluk op een hoge ISO-waarde is ingesteld. Bij een ISO-waarde t/m 400 zou het beeld zeker niet korrelig mogen zijn.
Succes!
ik overweeg een toestel aan te schaffen om sportopnamen te maken ( motorcross) ben beginnend, dus liefst geen ingewikkeld toestel, welk is het beste instapmodel? mvg, Chris
Om sportopnamen te maken, is het belangrijk dat de camera een hele snelle autofocus heeft (automatisch scherpstellen) en dat je handmatig de sluitertijd kunt instellen. Op http://www.dpreview.com kun je van heel veel camera’s reviews lezen en deze selectiecriteria hanteren. Ik zou voor een spiegelreflexcamera gaan, omdat je daarvoor voor een redelijke prijs ook een telelens kunt kopen. En ook deze lens moet weer een goede en snelle autofocus hebben. Juist in het geval van sportfotografie zul je snel tegen de beperkingen van goedkopere spullen aanlopen.
Een derde punt is het aantal frames per second. Hoe meer foto’s je per seconde kunt maken, hoe meer kans dat er een goede tussen zit.
Wellicht is het een idee om een gebruikte camera te kopen. Succes!
Hallo ik wil een camera kopen om fotos te trekken van kleding voor een webshops .
Welke raad u aan ?
Bij fotografie voor webshops is de camera vaak niet de zwakste schakel. Het gaat om het totaal van belichting, achtergrond, camera, styling en nabewerking. Alle vijf deze schakels dienen op orde te zijn.
Twee belangrijke criteria voor het kiezen van de camera zijn de beeldkwaliteit (scherpte) en de mogelijkheid om in RAW te fotograferen (t.b.v. nabewerking). Vergelijk de testen op sites als http://www.dpreview.com om te zien welke camera op dit moment het beste presteert qua beeldkwaliteit, passend binnen uw budget.
Vanwege de dieptescherpte is het gebruiksvriendelijker om met een camera met een kleinere sensor te werken (een zogenaamde crop sensor). Deze is te vinden in in compactcamera’s, systeemcamera’s en de spiegelreflexen voor hobbygebruik.
Maar vergeet vooral de andere 4 factoren ook niet om tot goede foto’s voor de webshop te komen. Succes!
Beste,
Ik hou van de natuur en foto’s trekken.
Ik zoek naar een camera waarmee ik mooie foto’s kan trekken. Nu trek ik foto’s met mijn gsm (geen goede kwaliteit). Dus ik zoek naar een goede camera. Alleen weet ik totaal niet welke camera voor mij het beste is want ik weet niets over camera’s. Kun je mij helpen?
Alvast bedankt!
Beste Cato,
De keuze aan camera’s is te groot om je een eenduidig advies te kunnen geven. Kijk eens op https://www.dpreview.com/buying-guides Dat is een goed begin van de zoektocht naar de ideale camera. Succes!