Welke fotocamera kan ik het beste kopen?

Deze vraag krijg ik met enige regelmaat. Het is lastig om daar direct een antwoord op te geven, want er zijn veel criteria van invloed op de uiteindelijke keuze. Maar hier een poging om een beetje richting te geven.

We onderscheiden verschillende soorten camera’s: (andere bronnen hanteren soms andere benamingen en/of nog meer categorieën)

compact camera

compact camera

Compactcamera
Goedkoop, klein, lichtgewicht.
Eenvoudig te bedienen, want alles gaat automatisch. Als je zelf invloed wilt uitoefenen op het beeld, is het bedieningsgemak onvoldoende en zul je snel uitgekeken zijn op deze camera.

 
megazoom camera

megazoom compact camera

Megazoomcamera
Iets groter en duurder, omdat de camera een ingebouwde telelens heeft, waardoor je net als met een verrekijker het beeld dichterbij kunt halen. Dit werkt alleen overdag als er voldoende licht is.

 

 
systeemcamera

systeemcamera

Systeemcamera
Weer iets groter. Met name de lens. Zeker voor hobbygebruik een goed alternatief voor goedkopere spiegelreflexen.
Systeemcamera’s werken met verwisselbare lenzen. Ieder merk heeft zijn eigen type aansluiting (“vatting”) en daardoor blijf je aan één merk gebonden. Kijk dus goed of het merk dat je voor ogen hebt voldoende keuze in lenzen heeft als je wilt uitbreiden.

 
spiegelreflex camera

spiegelreflex camera

Spiegelreflex
Het enige systeem waarbij je echt door de lens kijkt als je een foto maakt. Op het moment dat je afdrukt, klapt de ingebouwde spiegel omhoog.
Voor de grote merken (met name Canon en Nikon) zijn zeer veel verschillende lenzen te krijgen in diverse prijsklasses. Wanneer je hoogwaardige afdrukken wilt maken, zul je merken dat de kwaliteit van de lens een zeer grote invloed heeft.

 

Waarvoor wil je de camera gebruiken?

 • Alleen maar voor vakantiefoto’s of wil je fotografie als hobby gaan ontwikkelen?
  Voor vakantie wil je waarschijnlijk een zo klein mogelijke camera met een groot zoombereik. Overweeg dan een compacte megazoomcamera. Het grootste nadeel van dit type camera kan zijn dat hij niet snel genoeg is. De tijd tussen het indrukken van de knop en het werkelijk maken van de foto kan bij bepaalde types te lang zijn. Dit wordt de afdrukvertraging genoemd.

  Weet je zeker dat fotografie jouw grote hobby gaat worden, dan kun je kiezen tussen een systeemcamera of een spiegelreflexcamera. Beide systemen werken met verwisselbare lenzen.

 • Wil je ook als het donker is goede foto’s kunnen maken?
  Let dan op het begrip “ruis” bij hoge iso-waarden.
  Systeemcamera’s en spiegelreflexen zijn de beste keuze.
   
 • Ga je de foto’s vooral op je computerscherm bekijken, of wil je grote afdrukken maken?
  Als je mooie afdrukken wilt hebben, is de keuze voor systeem- of spiegelreflexcamera het meest voor de hand liggend.
   

Ga je de foto’s nog nabewerken op de computer?

Professionals bewerken iedere foto die aan een klant geleverd wordt eerst na op de computer. De camera doet heel goed zijn best om het beeld zo goed mogelijk vast te leggen, maar het menselijk oog ziet veel meer (kleurnuances, contrast) dan een digitale camera kan vastleggen. De kunst is om wat de mens ervaart, weer te geven.
 

Welke extra’s heb je echt nodig?

 • Een touch screen kan een leuke gadget zijn, maar wanneer je fanatiek gaat fotograferen, is het prettiger om over een groot arsenaal aan knopjes te beschikken waarmee je de gewenste functie direct kunt activeren. Een spiegelreflex is daarvoor het meest geschikt.
 • Wifi. Een leuke gadget als je foto’s snel op Facebook wilt zitten.
 • Kantelbaar scherm. Erg handig wanneer je bijzondere standpunten wilt gebruiken. Bijvoorbeeld heel laag bij de grond of met gestrekte armen boven de mensenmassa.
   

Wat is de zwakste schakel?

Een duurdere camera betekent zeker niet dat je betere foto’s gaat maken. Vaak zelfs het tegendeel. Een compactcamera is er voor gemaakt om mensen zonder enige kennis van fotografie te helpen. De camera analyseert het beeld helemaal en berekent wat de beste belichting is.

Bij systeem- en spiegelreflexcamera’s heeft de fotograaf veel meer invloed op de instellingen van de camera, om daarmee effecten als scherptediepte (bijv. een vage achtergrond als je een portret maakt) of creatieve onder- of overbelichting te kiezen.

Kennis van fotografie, het beheersen van alle functies die de camera heeft en het nabewerken van foto’s op de computer zijn vaak een betere investering om tot mooie foto’s te komen dan een duurdere camera of duurdere lens.

Veel kennis is uit boeken te halen. Op youtube staan ontzettend veel instructievideo’s over alle mogelijke fotografische technieken.

Wanneer je op een gegeven moment niet meer verder komt, kun je ook een cursus hobbyfotografie gaan volgen of privéles bij mij in Amsterdam nemen.

Verder lezen

www.dpreview.com
Deze site bezoek ik zelf regelmatig als ik wat nieuws wil kopen.

Toch liever een professionele fotograaf inhuren?

Wanneer je binnenkort een belangrijk moment moet fotograferen en je bent nog niet zeker of het je goed gaat lukken, mag je altijd een beroep op me doen. Aarzel niet op contact op te nemen voor een offerte op maat. En we kunnen dan ook samen aan de slag gaan.
Ik werk vanuit Amsterdam en ben in het hele land inzetbaar.

Bekijk hier mijn website en portfolio.

 

De laatste update van deze pagina was op 13 april 2017


Reacties

Welke fotocamera kan ik het beste kopen? — 4 reacties

 1. Ik ben beginnend amateurfotograaf, ik liet mijn oog vallen op CANON EOS 1300D een fotoshop in Gent raadde mij dit ten stelligste af,lens 18×55 zou speelgoed zijn

  Er werd mij een FUJI XT20 aangeraden, prijskaartje 1199 euro

  Nu weet ik het echt niet meer
  Wie helpt ?

  • Beste Marie,
   Een advies op maat kan ik je niet geven. Voor iedere fotograaf is er weer een andere camera die het meest geschikt is. Als je begint, zou ik zeker niet meer dan 500 euro uitgeven. Eerst maar eens kijken of je het echt leuk vindt om met zo’n grote camera rond te lopen die zoveel knopjes en instelmogelijkheden heeft. En ga je al die mogelijkheden in de praktijk ook echt gebruiken?
   En kijk vooral op http://www.dpreview.com naar de tests.
   Succes!
   Erik Verheggen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *