Zakelijke portretfoto

Een zakelijke portretfoto is net even wat anders dan een “gewone” portretfoto. Alvorens een zakelijke portretfoto te maken, is het belangrijk stil te staan bij de uitstraling van de foto. Daarbij denk ik graag met u mee.

Voorbereiding zakelijke portretfoto

Eilizabeth 2 door Annie Leibovitz

Elizabeth II door Annie Leibovitz

Bij een zakelijke portretfoto is het belangrijk om vooraf stil te staan bij een aantal essentiële punten, om zeker te zijn van een goed resultaat. Annie Leibovitz kreeg in 2007 tien minuten de tijd om een staatsieportret van koningin Elizabeth II te maken. Met tien medewerkers werd er twee dagen voorbereid om er voor te zorgen dat deze gelegenheid niet kon mislukken.

De belangrijkste vragen zijn:

 1. Waarvoor gaat de foto gebruikt worden?
  De cover van Times Magazine is wat anders dan een kleine afbeelding die alleen op uw intranet gebruikt wordt.
   
 2. Welke eisen worden aan de foto gesteld?
  Voor een hoofdartikel in een tijdschrift kunnen strikte regels gelden. Naar links of naar rechts kijken? Welke achtergrond? Een staande of liggende foto, of juist vierkant? Kleur of zwartwit? En dan zijn er nog talloze technische eisen die gesteld kunnen worden, zoals kleurruimte en dpi.
   
 3. Hoe vaak gaat de foto gebruikt worden?
  Meestal worden zakelijke portretfoto’s om de paar jaar vernieuwd. In die tijd wordt de foto gebruikt op de website, bij publicaties (intern en extern), op LinkedIn enzovoort. Hoe vaker de foto gebruikt zal worden, hoe meer zorg er aan besteed mag worden.
   
 4. Gaat het om één persoon of is het de bedoeling dat meerdere medewerkers gefotografeerd worden?
  Een uniforme uitstraling van de foto’s (in achtergrond en belichting) geeft rust in het beeld.
   
 5. Kleding?
  Voor bepaalde branches gelden duidelijke dresscodes. En hoewel de stropdas niet door iedereen meer even vaak wordt gedragen, is het vaak voor een zakelijke portretfoto een goed accessoire.
  Voor dames ook de vraag hoe zakelijk de kleding moet zijn. Omdat foto’s lange tijd meegaan is een zomerjurkje niet de meest optimale keuze. Ook terughoudendheid in de keuze van oorbellen en overige juwelen is meestal aan te bevelen.
   
 6. Is het de bedoeling dat in een later stadium nieuwe medewerkers op een identieke wijze gefotografeerd kunnen worden?
   
 7. Waar kunnen de foto’s gemaakt worden?
  Bij u op kantoor, een externe locatie, in mijn studio?
  Het is mogelijk om op locatie een professionele tijdelijke studio in te richten, met studiolampen en -achtergrond. Hiermee bespaart u uw medewerkers een hoop reistijd. Vooral interessant voor bedrijven die regelmatig meerdere mensen laten fotograferen. Zie hieronder bij “Uitvoering ‘Pop-up studio'”.
   
 8. Hoeveel tijd is er beschikbaar?
  Het is mogelijk om grote aantallen mensen in korte tijd te fotograferen, zoals bij schoolfoto’s gebruikelijk is. Maar mensen zijn vaak erg kritisch op foto’s van zichzelf. Is er tijd om mensen hun eigen foto te laten beoordelen en eventueel over te laten doen?

 

Werkwijze “Pop-up studio”

Portretfoto’s worden op een locatie van uw keuze gemaakt. Bijvoorbeeld bij u op kantoor door een pop-up studio in te richten. Het enige wat nodig is, is een vrij vloeroppervlak van 3×5 meter in een neutraal gekleurde ruimte.

De foto’s worden direct zichtbaar gemaakt op een laptop, zodat uw medewerkers direct goed kunnen beoordelen of ze tevreden zijn met de foto(s).

Neem telefonisch contact op als u meer wilt weten over deze manier van zakelijke portretfotografie.

Voorbeelden zakelijk portret

Klik op een foto om deze in hoge resolutie te bekijken. Keer met de back-toets van uw browser terug naar deze pagina.

studiofotoStudiofoto

 

studiofotoStudiofoto

 

zakelijke portret studioPortretfoto in studio

 

portertfoto studioStudiofoto

 

zakelijk portert - studio op locatieZakelijk portret gemaakt in een studio op locatie. Achtergrond nabewerkt tot 100% wit voor een uniforme uitstraling op de website van de opdrachtgever.

 

zakelijk portret op locatiePortretfoto op locatie

 

EVF-003-2988Dubbelportret op locatie

 
 

Dit is maar een hele kleine greep uit de vele mogelijkheden om een mooi zakelijk portret te maken. Heeft u specifieke wensen, aarzel dan niet om contact op te nemen. De kans is groot dat ik u voorbeelden kan tonen die overeenkomen met wat u zoekt.

 

Tips voor de te fotograferen medewerkers: Voorbereiding zakelijke portretfoto / kledingadvies

Het belangrijkste voor een goede foto is om goed uitgerust te zijn.

Daarnaast nog enkele tips voor de kleding:

 • Kies niet voor volledig wit of volledig zwart.
 • Zakelijke portretfoto’s worden vaak langere tijd gebruikt. Seizoenskleding zoals een dikke wintertrui of luchtig zomerjurkje zijn daarom meestal niet aan te raden.
   
 • Welke functie bekleed je of wil je gaan bekleden? In welke branche? Kies kleding die daarbij past.
   
 • Wel of geen stropdas?
   
 • Een overhemd dient kreukvrij te zijn. Zorg dat het goed gestreken is.
   
 • De boord van een overhemd dient mooi te zitten en niet te krullen bij de punten.
   
 • Drukke patronen zijn af te raden. Rustige effen kleuren zijn altijd goed.
   
 • Wanneer een foto in zwart-wit wordt gebruikt, is effen groen of effen blauw een goede keuze. In het omzetten naar grijs kunnen deze kleuren namelijk een eigen helderheid worden gegeven.
   
 • Wees terughoudend met make-up. Naderhand is het makkelijker om met Photoshop eventueel nog wat te corrigeren dan om te veel make-up te verwijderen. Mascara mag zeker geen klontjes hebben.
   
 • En het allerbelangrijkste: Heb er zin in!